Her kommer en liten oversikt over forskjellige dager man feirer i Italia; det kan være religiøse høytider, dager da butikker er stengt eller andre slags festdager. Det kan jo være greit å være forberedt når man skal på ferie i Italia.... På noen av datoene legger jeg inn linker til innlegg som forklarer "fenomenet".
1. januar - Capodanno. Første nyttårsdag. Da er butikkene stengt.
6. januar - La Befana.
14. februar - San Valentino eller Valentinsdag feires også i Italia som så mange andre steder.
19. mars - La festa di San Giuseppe (Man feirer Josef, som er Jesus' far). Dagen kalles også La festa del papà (Farsdag). Denne dagen feires alltid 19. mars hvilket vil si at den ikke alltid faller på en søndag slik det er vanlig i Norge. I midt- og sør-Italia forbindes dagen også med en spesiell type småkaker som heter Zeppole
Den italienske påsken følger vår norske påske hvilket vil si at den er i mars eller april. Klikk på linken for å lese litt mer om den italienske påsken og få info om når butikker holder stengt.
25. april - Slutten på 2. verdenskrig i Italia.
1. mai - Festa del lavoro. Arbeidernes frihetsdag. Denne dagen har butikker o.l. stengt.
2. søndag i mai - La festa della mamma (Morsdag)
2. juni - Festa della Repubblica Italiana. 2. og 3. juni 1946 ble det holdt avstemning om kongehuset i Italia. Det endte med at kongen reiste i eksil og republikken Italia ble født. 2. juni er altså en slags italiensk "17. mai", hele nasjonens festdag.
15. augst - Ferragosto (August-ferie) eller Maria Himmelfartsdag
2. oktober - Festa dei nonni (Besteforeldre-dag.) I tillegg til mors- og farsdag så feires også besteforeldrene her i Italia og det gjøres altså denne dagen. Denne dagen feires alltid 2. oktober slik at det varierer hvilken ukedag den faller på.
31. oktober - Halloween. Dette er "oppvarmingen" til Allehelgensdag. Siden Halloween opprinnelig er en katolsk feiring så har denne dagen litt mer fotfeste i Italia enn den har i Norge. Er du i Italia under feiringen kan det være du får se utkledde barn som går rundt i barene (kafèene) og "tigger" og hører du godt etter så vil du høre den italienske utgaven av "trusselen" Trick-or-treat som er "Dolcetto o scherzetto".
1. november - Ognissanto eller Tutti i Santi som er Allehelgensdag.
2. november - Giorno dei morti eller De dødes dag som markeres ved at man setter blomster på graven til familiemedlemmer. Mange festdager i Italia har sin egen "søtsak", det være seg kaker eller kjeks. Så også med denne dagen. Og denne søtsaken heter Dolci dei morti (De dødes "kaker"). Det varierer fra region til region hvilken form denne søtsaken har. Det kan være kjeks, forskjellig gjærbakst, marsipan, nougat og mye annet. Som f.eks Frutta di Martorana som er laget av noe som minner om marsipan, men som er adskillig søtere. Jeg er helt imponert over hvor flotte disse "fruktene" er.
Dette bildet er tatt av Dedda71
8. desember - Festa dell'Immacolata som oversettes med noe sånt som "Den ubesmittede unnfangelse" eller Marias unnfangelsesdag. Dette er også dagen da "alle" italienere pynter julekrybben hjemme hos seg selv.
13. desember - Santa Lucia
24. desember - Julaften eller "La Vigilia" som italienerne kaller den. Det vil si at det er "våkenatt" mens man venter på at Jesus skal bli født. Her i Italia er det 24. desember og ikke 23. som er "dagen før dagen". Familiene samles og man spiser en hel mengde retter bestående av fisk, grønnsaker og pasta. På julaften er kjøttretter forbudt... Pakkene åpnes etter at man har spist, slik man pleier i Norge.
25. desember - Natale. (Jul) Familiene samles igjen til både lunsj og sen middag.
26. desember - 2. juledag. "Reprise" av dagen før... Ellers så er også denne dagen en populær dag for å gå ut på restaurant og spise sammen med hele familien.
26. desember - 2. juledag. "Reprise" av dagen før... Ellers så er også denne dagen en populær dag for å gå ut på restaurant og spise sammen med hele familien.
31. desember - Notte di San Silvestro eller Nyttårsaften. Italienerne feirer nyttårsaften omtrent som vi gjør i Norge med at familiene samles og spiser (igjen!) middag. Når klokken har rundet 12 midnatt ønsker man hverandre godt nyttår og så serveres det ofte (hvis man ikke allerede har satt det til livs tidligere på kvelden - Cotechino con lenticchie e/o polenta og du kan lese om hva det er her
2 kommentarer:
Hei!
Takk for en flott oversiktlig liste! Nå lærte jeg mye om italienske høytidsdager!
Hei, jeg syns selv det er kjekt å være "oppdatert" på slike dager når man er ute og reiser. Det er jo ikke alltid at det er festivaler eller opptog på høytidsdagene, men kanskje de selger spesielle kaker o.l. og da kan man jo eventuelt prøvesmake disse. Noe man ikke gjør hvis man ikke engang vet om at det er en spesiell dag!:-)
Legg inn en kommentar