fredag 18. mars 2011

Ikke fall for fristelsen til å kjøpe falske merkevarer!

Du har sikkert sett dem før når du har vært i utlandet; selgerne som har hele "butikken" sin  på en vaklevoren pappkasse eller utstilt på et laken på fortauet. Der kan du finne vesker, solbriller, t-skjorter, lommebøker, klokker og belter osv. Alt til en rimelig penge. Klarer du å gå forbi uten å kjøpe noe?? Den var jo veldig fristende den Prada-vesken, for ikke å snakke om beltet fra Versace... Eller hva med solbrillene fra Gucci? Eller Rolex-klokken? Joda, det ser veldig fint ut, det skal jeg være enig med, men faller du for fristelsen til å kjøpe noe fra disse mobile butikkene kan du risikere at det blir en veldig dyr fornøyelse.

I følge italiensk lov kan kjøp av falske merkevarer straffes med bøter opp til 10.000 euro!! Og dette er gjort for å beskytte italienske merkevarer innen tekstil og design. Så kan man jo spørre seg hvorfor politiet ikke heller tar dem som selger disse varene istedet for en uskyldig turist?? De tar faktisk dem også når de klarer å få tak i dem, men nå har det seg slik at uansett hvor mange slike selgere politiet tauer inn så synker ikke antallet likevel fordi nye selgere dukker opp som paddehatter... Dermed så har myndighetene funnet ut at istedet for å forsøke å fjerne selgerne fra markedet så må de heller fjerne markedet for slike varer. De fjerner altså inntektsgrunnlaget fra disse ulovlige selgerne. Tanken er altså at selgerne blir borte, eller det blir færre av dem, når de ser at de ikke kan tjene så mye på å selge disse varene til turister og andre.

En norsk gutt (12-år tror jeg han var) på skoletur i Firenze ble stoppet av politiet fordi han gikk rundt med en falsk Rolexklokke på armen (han ble stoppet tilfeldig på markedet tror jeg) og han fikk 8000 norske kroner i bot. Tror nok han er "vaksinert" fra å kjøpe falske produkter resten av livet. En 12-åring som blir tauet inn til politiet får seg nok en støkk...

Norske tollere stopper deg sannsynligvis ikke hvis du bare har ett par falske solbriller med deg, men hvis du har mye varer slik at de tror at du skal selge det videre her i Norge så kan du ende opp i problemer.

Men uansett om du kanskje kan "snike deg" gjennom tollen med den nye Gucci-fake-vesken; har du egentlig lyst til å være med på å finansiere tung kriminell virksomhet?? Tenk på det neste gang det rykker i lommeboken når du ser en falsk merkevare som du har lyst på...

Den norske ambassaden i Italia har faktisk en advarsel på sine nettsider. VG har også en artikkel om saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar