mandag 2. januar 2012

Spiselig souvenir fra Italia

Hva tar man egentlig med seg hjem fra ferien i Italia? Det er selvsagt opp til den enkelte hva man liker og har lyst å bruke penger på, men jeg tenkte likevel jeg skulle komme med forslag til noe å putte i kofferten når man skal hjem til Norge. 

Siden vi akkurat nå er ferdig med julehøytiden så kan det jo være at noen syns det er litt sent å tipse om å kjøpe julekaker med seg hjem. Men da kan jeg fortelle at påskekakene er akkurat lik (den eneste forskjellen er formen på kakene), så da kan man jo prøve en slik en hvis man skulle være i Italia rundt påsketider.

Italienerne står ikke hjemme på kjøkkenet og svetter over 7 slag til jul slik vi nordmenn gjør det. De overlater til de kommersielle bakerne å ta seg av den delen av juleforberedelsene. Og kaken det er snakk om her er selvsagt den berømte Panettone (som har sin opprinnelse i Milano (i regionen Lombardia), men som nå er utbredt i hele landet.) Du kan kjøpe kaken i bakerier (håndlaget og litt mer eksklusiv enn den man kjøper på supermarkedet), men den man får kjøpt på supermarkedet er slett ikke dårlig den heller (faktisk er den veldig god!) Her under ser du bilde av noen av de forskjellige utgavene som fins av panettone. Den originale panettone er den med rosiner og sukat. Andre typer kan være sjokoladefyll, Limoncello (italiensk sitronlikør), tiramisu osv. Bakerne kommer stadig opp med nye typer.

Bildet er lånt her



Man kan selvsagt ikke forvente at italienerne skal enes om noe som helst - og heller ikke om julekaker. Fra regionen Veneto kommer julekaken Pandoro som som ser omtrent slik ut..... stjerneformet eller åttekantet og utrolig høy (sukkerbrød)kake med melisdryss på toppen og vaniljesmak.



Bildet er lånt fra Wikipedia

Det må sies at landet er delt i to når det gjelder hvem som sverger til hvilken kake i løpet av julehøytiden. For noen er Panettone selve symbolet på julen, mens andre tviholder på sin Pandoro. Her er det kun snakk om smak og behag.... 

Når det gjelder påskekaken så sies det at det var direktøren i et av firmaene som produserer julekaker som på 1930-tallet kom på idèen å lage en påskekake som var tilnærmet lik julekakene slik at maskinene som ble brukt under julekakeproduksjon kunne utnyttes bedre. Og dermed fødtes altså La Colomba. Stort sett den eneste forskjellen på jule- og påskekakene er formen. 

La Colomba skal forestille en due og ser altså slik ut.... (Colomba oversatt til norsk betyr altså due)


Prisen på disse kakene varierer etter hva slags fyll de inneholder. Den enkleste Panettone med rosiner og sukat kjøpt på et supermarked koster rett under 3 euro. De dyreste må du antakelig ut med rundt 7 euro for. Går du til en baker kan du regne med å måtte betale ca 8-10 euro for den enkleste kaken. (Men så er det skikkelig håndtverk du får med deg hjem...). Buon appetito!

2 kommentarer:

Storesøster sa...

Jeg er blitt skikkelig panettonefrelst.Tror nok Italienerne spiser den "naturell" men min favoritt er med smør og brunost. Da smaker det som vår egen Panettone, nemlig julebrød.

A Foreigner in Italy sa...

Tror ikke jeg ville hatt brunost på den med Limoncello-fyll eller Tiramisù... ;-) Derimot er den helt super på Panettone'n med rosiner og sukat. Uslåelig! Bare så synd at den inneholder en milliard kalorier...

Legg inn en kommentar